_ICM Addition

ICM Controls is a local, syracuse company that specializes in Electronic Controls for the HVACR Industry. We were approached to design the extension to their current factory. The interests were 3-fold. One, to double their work area and create as much free floor space as possible with little structure impeding on the floor. Second, they asked to find more clever ways to create storage areas and office space, and lastly, they wanted to rethink how to cool the building because they were spending 1000s of dollars during even the WINTER months to cool - yes, we said cool - the building down (due to the heat gain from the machines). We took on these three challenges through the use of a new type of roof. The current configuration is a box with very little ingenuity to how it was laid out and how the spaces actually worked inside. It was as if the original building was 'designed' from the outside and they had to make due with the interior layout that resulted from that building mass rather than the design being thought through from the inside out. So, we opened up the floor plan with an arched roof that would span the width of the building and be a beautiful cross section. This also eliminated a need for building walls and roof and they became one system instead. We also wanted to eliminate as much secondary or support space off the floor as possible so the office area is located as a raised central spine along the length of the building. This creates some clear connections and a few key vertical locations down but with minimal impact on the factory floor. This also became the logical place for all mechanical systems to feed off the spine and into the main areas. Next, we wanted to rethink storage space so we designed the profile of the roof to kick out at the ends so that we could gain some height at the sides of the arch. This, in essence, created 'saddle bags' on either side of the building which became ideal locations for storage areas along the facade. Lastly, their concern for natural cooling in the building was dealt with through the function of cooling ponds along the length of the building. If the facade opens up, air from the NW can flow over the ponds and into the building, thus naturally cooling and ventilating the building through vents in the roof.